Alla vill ha mer timmar på dygnet, så till och med ätandet måste optimeras för att tiden skall räcka till allt man vill göra. För en sann entreprenör låter det som en utmaning att anta.

”Normalt står man 6-20 minuter i kö för sin lunch. Det är upp till en tredjedel av sin lunchtimme bara för att vänta på maten.”

 

Jonathan Burns på Flexeats är just en sådan entreprenör.  

 

Text, foto, intervju: Sheila Tan


OM FLEXEATS AB

Vad: En marknadsplats online för erbjudanden där kunderna kan välja mellan många olika restauranger och måltider och istället för att betala fullt pris som på restaurangen reserverar de endast en tid i förväg och betalar i förskott via Flexeats hemsida och får då ett reducerat pris.

Kunder: Studenter och unga i karriären. Personer som arbetar i staden och vet när de äter lunch så att de kan förboka och vill ha valuta för sina pengar och spara både tid och pengar.

Startade: 2016

Företagsform: Aktiebolag

Grundare: Jonathan Burns

Ägare: Jonathan Burns

Antal medarbetare: 8-10Var: Malmö

Omsättning: Under uppstart


OM JONATHAN BURNS

 

 

 

”Jag gillar Sverige mer och mer hela tiden. Det är ett fantastiskt land med fantastiska människor. Ärliga och säger vad det tycker. 

”I Alabama läste jag in en Bachelor of Finance på Business School of Alabama. Jag har också en utbildning tillfastighetsmäklare. I början här i Sverige arbetade jag inom finanssektorn några år. När jag sedan blev riktigt intresserad av webbutveckling, tog jag en webbutvecklarkurs på 2 år på Media-institutet i Malmö.”

 

 

”Jag älskar Malmö och tycker det är en av de bästa platserna i världen. Jag har varit i säkert 55 olika länder och sommar i Sverige är bland det bästa som finns i världen. Människor är trevligare och gladare än på någon annan plats.”


Bästa egenskap?

”Bästa sidan hos mig är nog att jag bryr mig om människor och bygger relationer. Jag uppskattar verkligen vänskap, skapa nya och behålla gamla vänner. Jag håller regelbunden kontakt med många gamla vänner.”

 

Mindre bra egenskap?

”Jag har rätt dåligt minne och måste skriva ner allt, göra listor och jag lever med min kalender. Jag kan lämna ett rum och glömma varför jag går ut. Jag har för mycket på gång för att inte hålla ordning på allt.” 


JONATHANS START-UP

“Malmö har ett ganska koncentrerat centrum där människor både lever och arbetar och pendlar in till. Öresundsregionen centreras kring Malmö. Det gör att jag kan ha alla mina restaurangkontakter

inom ett relativt koncentrerat område i centrum. Min målgrupp är också väl representerad här.”

 

Affärsidén är att kunderna skall spara tid och pengar med Flexeats tjänster. Istället för att betala fullt pris på restaurangen reserverar en tid i förväg och betalar i förskott via Flexeats hemsida och får då ett reducerat pris. Det tar bara 3 klick att beställa mat – välj måltid, tidpunkt och bekräfta. De får en kod som de använder när de skall hämta sin mat. Lättanvänt och pengabesparande.

 

”Service i form av att man kan beställa mat på nätet, är det manga företag håller på med, som levererar mat till dig, t ex pizza. Vad de gör är att ta fullt betalt för sina måltider plus en avgift för

att köra ut maten.”

 

”Vi märkte i våra marknadsundersökningar, när det gäller att äta lunch, att man antingen tar med sig mat hemifrån eller på en restaurang 100-200 meter från arbetsplatsen. Det gör att det inte finns någon direkt anledning att ha en utkörningstjänst för luncher. Många vill också ha erbjudanden, och det finns ingen som gör det jag gör här i Malmö. Ingen som ser till att du får din dagliga lunch till ett lägre pris” 

Hur finansierar man en sådan här uppstart?

”Som tur är, är mitt företag ett rent online-företag. Så, jag har serverkostnader, marknadsföringskostnader och kommer givetvis ha en del kostnader för utvecklingen. Men, de initiala löpande kostnaderna i företaget är relativt låga. Vi har därför klarat starten utan

stöd eller bidrag. Men snart efter uppstarten sökte jag finansiell hjälp genom

investerare. Men, det är relativt små investeringar.”

 

En faktor som Jonathan tagit med sig från sitt hemland är vikten av ett bra nätverk. 

 

”En sak med USA är att du ofta har en ganska stor vänkrets som kommer till din hjälp, vänner och familj ställer upp på olika sätt. Större nätverk gör att man får mer hjälp. Många arbetar genom

konferenser och events för att bygga ut sina nätverk och lägga grunden för att hjälpa varandra. Supporten du får i USA är mer på gräsrotsnivå och på individnivå snarare än på myndighetsnivå.”


HUR NÅR MAN FRAMGÅNG I SITT FÖRETAGANDE?

”Allt började med att jag kom in på kursen för webb utveckling och att jag började bygga ett nätverk av riktigt smarta människor. Läraren och en av de bästa utvecklarna från kursen följde med mig till mitt företag. Min första partner och investerare, Henrik, är svensk och revisor. Jag gjorde några bra val när jag bestämt mig för att ha affärspartners. Jag omgav mig med människor smartare än jag. Malmöregionen är en bra region att starta ett företag i och man får mycket support och stöd.”

 

”Min svåger har hjälpt mig väldigt mycket. Han är affärsman själv och har en bra blick för företagande. Han tycker, som jag, att är det en bra idé så varför vänta? Gör det! Man behöver lite ”ja”-sägare omkring dig. Han har också startat en del företag och har rätt kontakter och vet vad som behöver göras.”


 

”Som tur var hade jag människor omkring mig som både förstår svenska och som vet vad man skall göra. De talade om för mig vad som gäller skatter, registreringar, tillstånd. Detta är bra i Sverige, det mesta finns tillgängligt online. Letar du, hittar du. Men att få ihop teamet var inte bara svårare, utan också viktigare. De begåvade och duktiga har en tendens att vara upptagna med annat. Men får övertala dem att göra en liten första insats och sedan göra mer och mer allteftersom intresset växer. Det måste ske organiskt om man inte har mycket pengar att betala med. Att få ihop laget tog tid och det var ibland svårt att se att det över huvud taget skulle gå att få ihop.”