NÄR CARSTEN FICK REDAN PÅ ATT HANS FRU OCH HANS MOR

HADE VARIT UTE

OCH SHOPPAT

EN MASSA SAKER FÖR NÄSTAN INGENTING

TÄNDES HANS ENTREPRENÖRSLUSTA.

”Jag vet när jag ser ett gyllene tillfälle och vore en idiot om jag lät den här möjligheten slippa ur mina händer.”

 

Text, foto, intervju: Sheila TanOM LOPPIS LOUNGE

Vad: Kommissionsförsäljning av begagnade saker från privata hem i butikslokal, och uthyrning av hyllor och golvyta för försäljning av begagnade saker.

Kunder: Privatpersoner mellan 25 och 70 år, familjer, studenter och pensionärer.

Startade: 2016

Företagsform: Handelsbolag

Grundare: Carsten Broø

Ägare: Carsten Broø tillsammans med fru Claire

Antal medarbetare: 1

Var: Djäknegatan 4, Malmö

Omsättning: Tillväxten sker snabbare än förväntat. Planerar öppna ytterligare en butik 2017.

OM CARSTEN BROØ

Carsten kommer från en liten familj. Pappa tysk-lettisk och mamma dansk-tysk. Familjen bestod i övrigt av mig, min bror och en kusin. Jag är född i Bröndby i Danmark. Utbildad inom trading och senare inom fastighetsmäkleri. Började arbeta som fastighetsmäklare och sålde senare engelska fastighetsinvesteringar för skatteplanering till danska höginkomsttagare. Arbetade senare som företagsrådgivare på bank i 7 år. Ett yrkesliv som också innefattar bankväsendet och rådgivning till investerare och företagare.

 

Carsten är gift med Claire, danskspråkig fru som ursprungligen är från Filipinerna och som arbetar i Danmark. De har en 21-årig dotter som heter Mary Claire.

 

”Jag är egentligen bara 25 % dansk och har alltid vetat att jag inte skulle leva i Danmark resten av livet. Pendlade regelbundet till Malmö och Vellinge för att besöka vänner och snart var frågan

om vi inte skulle ta och flytta till Sverige, var snart ingen fråga längre. Det blev till en plan och vi började leta bostad här.”

 

Bästa och mindre bra egenskap?

- Bästa sidan är att jag är nöjd i det jag gör. Jag är en framåt person. Sämre sida är att jag kan vara besvärlig och krävande. Det kan vara svårt att följa med i mina energisvängningar.

CARSTENS FÖRETAGSSTART

Att starta ett eget företag var en naturlig och organisk väg i Carstens yrkeskarriär. Han har både kunskapen och erfarenheten hur man skapar och bygger upp en affär.

 

”Det var en tillfällighet att min mor och min fru, efter att ha kommit hem efter en shoppingtur, berättade för mig att de varit i en butik där de hade handlat massor för nästan ingenting alls på en

second hand butik i Danmark.”


”Jag vet när jag ser ett gyllene tillfälle. Allt ligger precis framför näsan på mig med Loppis Lounge, och jag vore en idiot om jag lät den här möjligheten slippa ur mina händer.”


Carsten började med att spendera 14 dagar med att besöka och kolla upp liknande butiker. Han följde de olika stegen i affärsflödet och lärde sig hur affärsprocessen skapade avkastning. 

”Sen började jag att bygga min egen affärsidé och koncept för Sverige.”


”Som affärskonsult vet jag att det är av största vikt att ha en bra rådgivare under en uppstart. Jag mött en väl erfaren affärsrådgivare som inte bara granskade min affärsplan utan också satte

mig i kontakt med en handfull andra entreprenörer.”


Det dröjde inte lång tid förrän jag insåg att jag behövde en plats bland entreprenörer och fann detta på Entreprenör Center, EC1 på Baltzsgatan 18 i Malmö. Där här jag mött många andra

entreprenörer från olika branscher och de har varit generösa i att låta mig få ta del av deras affärsnätverk. Deras stöd och råd har varit hörnstenar som hjälpt mig på vägen, vilket jag alltid kommer att vara tacksam för.”


Men, det är inte på EC1 på Baltzarsgatan Carsten öppnar sin butik. Idén var att ha ett unikt koncept där folk som ville säja sina saker och de som ville köpa begagnat också skulle kunna spendera tid och få sig lite tilltugg. Därför serveras varm dryck och kakor också i butiken.

 

”Helt ärligt, så var det ren tur att jag hittade lokalen. Det fanns en hel del jobb att göra för att få den till vad den är idag, men det var mödan värt!”

 

Det var en utmaning att komma på ett unikt namn som matchade affärskonceptet. Efter några veckor kom namnet spontant, på den mest märkliga av tidpunkter, ungefär som det mesta som händer i mitt liv.”

DET SOM GJORT ATT LOPPIS LOUNGE LYCKATS

Kunder behöver en liten paus i shoppingen, och kanske än viktigare är att de som säljer behöver tid för att ställa upp och exponera sina saker som de vill sälja. Loppis Lounge är ett perfekt ställe för av alla dessa orsaker. Shopping och göra affärer under avslappnade och avstressade former.

 

”Jag ser inga direkta konkurrenter. Min

affärsmodell är inte primärt prisbaserad. Det är ett enkelt koncept och det gör det enkelt att göra affärer. Med en affärsmodell som är konkurrenskraftig

avseende pris och tjänst, har jag ingen direkt konkurrent. Vi säljer billiga saker med 15 % förtjänst på alla sålda artiklar.”

 

 

 

 

 

 

Även om jag budgeterade rejält för marknadsföring klarade jag mig I princip utan den. Det visade sig att affärerna kom från ryktesspridning. 1000 kr på annons på Facebook gav betydligt mindre än 1500 kr på flyers som spreds av vänner och bekanta.”

 

 

 

 Alternativen är appar och tjänster online som t ex Blocket, Tradera, men där prutas det oftast på priset när de väl kommer och ser varorna. Här är priset satt. Prislappen gäller och prutningen är

borta.”


FRAMTIDEN FÖR LOPPIS LOUNGE

I västeuropa, och även i Danmark och Sverige, finns det en kontinuerligt växande marknad för återvinning. Malmö är idealiskt geografiskt sett med en god mängd människor med internationell

bakgrund vilket gett förutsättningarna för en god, hanterbar start-up.

 

 

 

Generellt är svenskar, och invånarna i Malmö i synnerhet, goda på återvinning, även i perioder ekonomin är stark. Så du kan tänka dig storleken på branschen och möjligheterna när ekonomin är sämre! Återvinning och smart shopping är mer aktuellt nu än någonsin. Det är modernt att vara medveten och köpa begagnat.” 

 

 

 Marknaden är stor på grund av konceptet. Vi kommer

att  kunna expandera

ytterligare.”

 

Vad är utmaningen med att ta sig till målet?

Carstens dotter vuxen och bor inte längre hemma, och tur är väl det då möjligheterna att prioritera familjen blir högst begränsade. Även Carstens fru, som vanligtvis är mycket stödjande och

förstående, får härda ut i den nuvarande situationen.

 

- Företaget är nystartat och jag behövs överallt. Man försöker hitta tid till familjen. Det är en utmaning. Största rädslan är att kunderna inte kommer längre. Då stannar affären av. Eller bli sjuk. Man tröttar ut sig mentalt med hög arbetsbelastning. Det gäller att lyssna till sin kropp och hälsa.

 

Vad är det som gör det värt jobbet?

- Att varje dag kunna se tillväxt. Jag känner mig fri varje dag. Jag är min egen chef i mitt eget lilla imperium. Jag kan se effekterna av det jag gör. Att se den spontana lyckan i människors ögon. När jag ser hur bra det går för dem som säljer sina begagnade saker i vår butik fylls jag av glädje.  När det går bra för kunderna, går det bra för Loppis Lounge!