Tycker du om att resa? Vill du berätta om ditt resande för andra? En karta på väggen med pins som visar var du varit, eller vill vara kanske kan vara lösningen? 

 

Erika Holm på PinAround har nappat på detta som sin affärsidé. Med en frihetstörst och vilja att resa, lära och hitta nya vägar i livet var egenföretagandet det rätta för henne.

 

Vad har hon för råd till dig? 

”Våga! Gör det!” 

 

Text, foto, intervju: Sheila TanOM PINAROUND  AB

Vad: Naturvänliga och återvinnbara världskartor med pins, närproducerade i Sverige och designade i Sverige för att pryda hem och kontor.

Kunder: Alla mellan 15 – 75 år som har rest eller vill resa.

Startade: 2016

Företagsform: Aktiebolag

Grundare: Erika Holm

Ägare: Erika Holm tillsammans med 3 delägare (Sandy, Sebastian och Benjamin)

Antal medarbetare: 4

Var: Malmö (Limhamn)

Omsättning: 200 TSEK (Mål 2017: dubblera omsättning) 


OM ERIKA HOLM

Högdrömmare, drömmer väldigt högt och tror att allting är möjligt. Väldigt social och  anpassningsbar. En sann optimist. ”Jag tycker om att ha människor omkring mig, men behöver också min egen tid. Jag har många kompisar, men få nära vänner.”

 

Erika kommer från en familj med mamma, pappa och en storasyster och hon har sina föräldrar att tacka för motivation och inspiration att starta eget.

 

”När man frågat mig vad jag vill bli när jag blir stor har jag alltid svarat att jag vill bli min egen chef. Redan från 10 års ålder frågade jag mina föräldrar vad jag kan sälja av det som står i garaget. Jag har jobbat på caféer, restauranger, båtar, som städare – jag har gjort allt möjligt.”

 

Frihet betyder allt för Erika och friheten att studera utomlands samtidigt som man förverkligar en  affärsidé är det som visar att det går, bara man vill. Erika studerar Marketing och Leadership Management i Australien samtidigt som hon startat upp och driver företaget PinAround AB.


 

 

 

“Jag fick inte mitt visum i Australien, så då åkte jag hem och visste att jag ville gå vidare, ville inte bara jobba på caféer och restauranger, så min chans var att starta eget för att få den frihet

jag ville ha.”

 

”Jag ville inte bo i Sverige och jag ville inte läsa ett helt program eller master, utan läser istället diplom. Det passar mig. Framför allt vädret gjorde att jag valde Australien.”

 OM ERIKAS START-UP

De flesta börjar med en affärsplan innan man vågar ta steget ut. Men inte Erika. 

 

“Jag startade företaget under 4 månader, och sen hade jag inga pengar kvar på mitt konto för jag hade lagt alla pengarna på företaget. Då var jag verkligen i behov av pengar och i det skedet kom mina 3 nuvarande delägare in i bilden.”

 

”Vi gjorde en budgetplan. Det svåraste var att veta hur mycket man kommer att sälja. Produktionskostnaderna visste vi ju. Prissättningen var ganska lätt också. Från början hade vi inte tänkt att det skulle vara svensktillverkat och återvinningsbart. Vi började med förfrågningar hos tillverkare i Kina, men stora minimiorder, pack- och produktionskostnader gjorde det svårt.”

 

”Men sen från ingenstans, som ett tecken från universum,

en svensk leverantör som tryckte på det här återvinningsbara materialet.  Slutpris för att tillverka i Sverige blev ungefär detsamma som att tillverka i Kina.”


HUR SER KARTAN TILL

FRAMGÅNG UT I FÖRETAGANDE?

När man väl vet vad man vill skall man inte

tveka, enligt Erika. 

 

”Kör! Det jag har svårt för är dem som

belånar allt de har för sitt företagande. Det är inte fel att spela på casino

om man vet att man har en bestämd mängd pengar att spela med. Det är inte

slutet om man skulle förlora. Så resonerade jag. Jag förlorar si eller så

mycket pengar, men jag måste prova. Annars kommer jag att ångra det hela livet.”

Självklart har inte vägen varit spikrak, men varje steg i rätt riktning räknar Erika som framgång.

“Jag startade företaget och tänkte att det säkert kommer in order direkt, jag var jätteoptimistisk.

 

Men det gjorde det inte.” "Det går i vågor. Men första riktiga ordern fick vi redan efter kanske två dagar. Då tänkte jag ”Åh gud, de köper!”. Det var kunder från Sverige. Sen runt studenttid förra året fick vi in mycket. Och sen jul. Det ökade igen i april och maj inför studenten. När jag får in min första återförsäljare, då skall vi fira!” 


 

 

 

FRAMTIDA PINS PÅ KARTAN FÖR ERIKA OCH PINAORUND

 

 

PinAround marknadsför sig primärt digitalt bland annat på olika Facebook-grupper, t ex resegrupper.

 

Produkten har också synts i ELLE Decoration. Kanalerna har varit den webbsidan och med ett digert flöde på Facebook och Instagram.

 

 ”Vi marknadsför oss, än så länge, i första hand på den Svenska marknaden. Det är mycket via rykte. Man kan se att flera olika köp sker inom samma geografiska område.

 

Folk ser det hemma hos folk.

Många återkommer, framför allt för att beställa mera pins.”


 

”Fokus framåt är att jobba med nya produkter, produktionen och marknadsföringen. Få in det till leverantörer och ut i butiker.”

 

”Jag har ett år kvar att plugga. Jag vill försöka vara i nuet, ta en dag i taget, ett år i taget. Nu skall jag göra det här och jobba med PinAround och få det på plats.”

 

 

 

HUR SER VISIONERNA FÖR FRAMTIDEN UT? Vad är utmaningen med att ta sig till målet?

”Min största utmaning är att se hur långt jag har kommit. Jag vill att allt skall vara klart med en gång. Den största utmaningen är att vara konfident och medveten om att det kommer att ta tid.”

Å andra sidan känner Erika att hon har en styrka i att inte vara rädd utan drivs av sin övertygelse.

 

” Jag tänker inte ’det går nog inte”. 

 

Men Erika är inte heller ensam i sitt  företagande utan har möjlighet att dra nytta av sina övriga deltagare som bollplank.

 

”Jag fattar snabba beslut, och ibland så kanske jag inte tänker igenom dem så mycket. Men om det är väldigt viktiga beslut då tar jag hjälp av Sandy eller killarna. Ibland brukar jag fråga mig själv hur jag skulle vilja bli bemött eller besvarad, och handlar enligt det. Jag går inte till så många, utan till dem som känner mig väl, för råd.” 


Alla har drömmar. Om man gör en massa saker som man bara gör för att man måste, glömmer man sina drömmar. Man tappar visionerna. Man behöver fråga sig själv; ’Vad är det jag vill? Våga! Allting är möjligt!’

 

Mer artikel om Erika finns här