OM MILO KALÈN

ilo, 54 år, gift med Johan som är fotograf och varit egenföretagare i många år. Har 2 döttrar tillsammans, Clara och Joanna. Utbildningen består av grund- och folkhögskola. Hon har aldrig riktigt gillat skolan. Lätt för att läsa, svårt för att plugga.

 

Varit hemma mycket med mina barn och jobbat deltid, vilket jag tyckt varit jätteskönt. Men kände att det är viktigt att göra något själv och få cred för det man gör och så älskar jag ju att baka och älskar att träffa människor. Kafé är en dröm jag haft och när jag blev 50 tyckte jag att det var dags att ta tag i den drömmen och göra någonting åt den."


”Jag har fullt stöd hemifrån, annars hade jag aldrig kunnat göra det för det är ju mycket jobb och jag jobbar mer än 100 %. Utan stöd hemifrån klarar man det inte.”



DOFTEN AV NYBAKAT FÖRETAG

”Letade lokal i flera år. Var ute och cyklade och passerade här där skylten ’Lokal uthyres’ var uppsatt. Högt i tak och fina fönster gjorde valet lätt. Det var den här lokalen jag skulle ha.”

 

”Jag smygstartade lite. Fick lokalen vid årsskiftet och började med att renovera den. Öppnade sedan väldigt långsamt. Fick ugnen och började baka och hade redan då börjat prata med förbipasserande.

 

"Öppnade inte med buller & bång utan snarare litet och försiktigt. När jag renoverade gjorde jag det med öppna fönster för jag ville att folk skulle följa processen och jag ville väcka nyfikenhet. Ville knyta kontakt med människor och många kom in i lokalerna under renoveringen. Det skapade en viss relation redan från början.”

MILOS FRAMGÅNGSRECEPT


”Det viktigaste är att man tro på det själv. Låter klyschigt, men det är verkligen det. Att man brinner för det och kan ge den tid som krävs. Att man är beredd på att det är mycket arbete. Man kan inte räkna med att det blir ett jobb

9 – 5. Så funkar det inte. Det är en process

som pågår dygnet runt.”



 Milo hade egentligen inte något direkt bollplank eller någon rådgivare då när hon planerade att starta eget. Men hjälpen fanns nära till hands.

 

”Gå inte till för många. Alla gillar att ge goda råd. Då kan man bli helt snurrig i huvudet. Prata med dem man han nära sig och dem man känner. Anna som jag arbetar med och min familj i första hand."

 

”När vi renoverade gjorde vi det för sparade pengar och vi tog inga lån. Mitt mål var att det skulle gå runt och jag visste att det skulle ta ett tag innan jag skulle kunna ta ut en lön. Min man som rådgivare var bra, då han känner mig väl och han kan också räkna. Vi gjorde inga glädjekalkyler när vi räknade på vad det skulle kosta. Jag hade (och har) en bra hyra på lokalen och inser att det alltid varit viktigt att även om jag inte har någon intäkt skall jag klara av att betala den. Så lite kostnader som möjligt var mycket viktigt för mig i början.

 

”Det har varit fruktansvärt roligt och en fantastisk resa. Men, också slitsamt och mycket tufft. 10-11 tim/dag 6 dagar i veckan i 4 år. Det är tufft. Tycker fortfarande att det är roligt. Men känner att jag måste minska ner på det, det går inte att jobba så många timmar som jag gjort. Så, nu har jag börjat förkorta min arbetstid och tagit in mer folk.”

 

”Måste vara bra på det man gör. Man får inte förlora konceptet, det är viktigt att hålla fast vi det, så att man blir tydlig med det man gör. Speciellt här i Limhamn, det kommer att bli mer konkurrens med många fler kaféer, säkert. Jag kan bara det här, så det är bara att fortsätta med det och tro på det man gör.”

FIKAR IN I FRAMTIDEN

i svenskar gillar att fika, det är så vi träffas, och det har skapats en lång rad olika trender inom kafékulturen. Kaféet är en bra plats att träffas på och tala ostört. Är man hemma kommer det alltid en massa andra saker i vägen. Ta en kopp kaffe – då är det tid för att prata. Det väcker goda känslor, minnen och man kommer in på olika spår i samtalet. Det leder till att man vill prata.

Istället för att drömma vidare om expansion och nya etableringar håller sig Milo till sin grundidé, att utveckla på plats och bli bra på det man älskar att göra.

 

”Vi har bestämt oss för att krympa konceptet istället för att växa. Vi vill fokusera på det vi är duktiga på. Vi har så många olika saker vi gör redan idag, sallader, fika, lunch. Det viktiga är att bli bättre på det vi gör istället för att göra mer eller något annat.”

 

”Man behöver inte utvecklas hela tiden, man kan stanna i det man är om man är bra på det man gör. Men man måste vara lyhörd för det man gör så att man inte bara kör på. Utveckling sker i den takt det kommer.”

 

Vad är utmaningen med att ta sig till målet?

- Att se framåt. Jag kunde inte göra det. Jag fick ta en dag och ett steg i taget. Nu är utmaningen att det är så dyrt att anställa. Jag har haft turen att få tag på bra personal. Min medarbetare Anna, till exempel. Hon förstår vad som driver mig och hon peppar mig och ger mig energi. Sämst är att det vi gör borde vi ta dubbelt så mycket betalt för. Vi gör allt från början. Vi tänker ekologiskt. Men ibland tycker kunderna att det blir för dyrt.

Vad är det som gör det värt jobbet?

 

 ”Vi gillar det vi håller på med. Tycker om att ge service, att vara snälla. Vi gillar glada kunder. Bäst är det kreativa. Göra massa roliga saker och träffa en massa trevliga människor.”

 

  

Det är inte drömmen om att bli stormrik som driver Milo i hennes företagande. Visst håller hon också med om att det är bra att kunna ta ut en god lön - men kanske än viktigare – att kunna avlöna.  Det som driver Milo är gästerna som kommer in på kaféet för en fika och som återkommer!